KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Най-вкусните ястия от родопския край, които да опитате

Обичате ли да се храните добре на почивка? Тогата това без колебание изберете Родопите за релакс. Защото в допълнение към красивите пейзажи, тези планини ще ви пленят и с вкусни ястия и изкусителни аромати, разпространяващи се от всяка селска къща или семеен хотел. Тук на пиедестала е традиционна кухня, приготвена по стари рецепти и обикновено за нейното приготвяне се използват продукти от собствени ферми. Това означава, че те са екологично чисти и без генетично модифицирани организми. Определено трябва да посетите местните био ферми, които организират дегустация на ястия, характерни за Родопите.

Не е изненадващо, че за мнозина Родопите са се превърнали в синоним на сочен „пататник“ – картофени ястия, всякакви супи с аромат на билки, вкусно месо, печено на шиш… и няколко килограма отгоре. Пататник е ястие от българската кухня от картофи, във всяко село се приготвя по свой начин. Основната съставка на това ястие са настърганите картофи и всъщност това е огромна картофена палачинка, която може да бъде или печена, или пържена. И добавките могат да бъдат абсолютно разнообразни, по ваш вкус: лук, сирене, чушки и др.

Но, като се върне от почивка, човек може бързо да възстанови формата си. Но опитните кулинарни емоции оставят добри спомени и могат да ви накарат да промените трайно отношението си към храната. Защото ще почувствате удоволствието от здравословното хранене, което е една от характерните особености на местното население.

Качамак е традиционно българско ястие от царевична каша и сирене. Ястието е толкова лесно  за приготвяне и поради своята евтиност и хранене, той се счита за идеално ястие за гладен ученик. Всъщност качамакът е обичан от всички и е в менюто на много заведения. Сервира се като самостоятелно ястие и като гарнитура към месо, риба.

Трудно е да се намери българин, който по принцип не би харесал боб и бобови растения. Смилянският боб е с голяма популярност у нас, достатъчно е да се каже, че през последните 10 години в този регион традиционно се провежда фестивал, посветен на него.

За родопчани е въпрос на чест богато да подредят трапезата с типични местни ястия, приготвени с продукти от фермата. Сиренето обикновено се приготвя у дома. Мляко е от кравата в двора. Яйцата са много пресни с жълто-оранжев жълтък. Различни видове резки месни продукти от говеждо или свинско месо, също собствено производство. Зеленчуците се отглеждат в градината в къщата, те винаги са свежи, ароматни и вкусни, както никъде другаде.

Местните домакини винаги правят буркани с вкусно сладко, компот, мед за гости! А на трапезата със сигурност ще ви сипят чаша домашна ракия, приготвянето на която е ритуал. Още в ежедневието на родопските домакини, има място производството на масло. Кооперацията произвежда характерни родопски сирена, които по никакъв начин не отстъпват по качество на най-известните марки швейцарски, френски и италиански сирена. Всички, които посещават местните дегустационни зали, ще се убедят в това. Гордостта на местните обаче е родопското сирене, което се произвежда по стари технологии.

Определено трябва да вкусите родопското кисело мляко, което е толкова гъсто, че трябва да го режете с нож! Да не говорим за чудотворните му лечебни качества. Домакините с готовност ще ви покажат как да приготвите кисело мляко в домашни условия със закваска, съдържаща прословутото „Lactobacillus bulgaricus“. Бактерията „виновник“ за ферментацията на млякото може да се намери най-често по листата на здравец и по кората на върба, изпъстрена по склоновете на Родопите.

Родопската кухня е разнообразна, интересна и вкусна, наситена с букет от вкусове и аромати. Ще се убедите в това с доставка на българска кухня от foodpanda.