KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Пътеводител в купуването на правилната чаша за вино

Има ли значение чашата ви за вино? Отговорът е: абсолютно да! Дори фините разлики в дизайна на чашата могат значително да повлияят на това как се усеща напитката. Как, може би се питате? Сега ще ви разкажем.

Причината е, че формата и стилът на чашата влияят изключително много върху това колко въздух влиза в контакт с виното, колко аромат се отделя и стига до носа ви и особено там, където виното първо контактува с езика ви. Всички тези елементи в крайна сметка влияят на вкуса, който усещате.

Различни чаши в колекциите на марки като Kare са оформени така, че да подобрят различните аспекти на вината. Когато избирате чашата си за вино, най-добре е преди всичко да вземете под внимание формата на купата, като купата съответства на типа вино.

След това обмислете стъблото и дебелината на основата. Имайте предвид обаче, че всички насоки за сравняване на чаши за вино са просто това: Насоки. В крайна сметка най-добрият избор на чаша за всяко конкретно вино е този, в който то е най-вкусно за вас. Не ви харесва как усещате напитката? Преди да обвините виното, опитайте го в различна чаша!

Вижте купата

Ширината на купата на чашата за вино силно влияе върху размера на повърхността на виното, изложена на въздух. Освен това влияе върху това колко от аромата на виното се усеща от носа ви. С широки купи голяма част от виното е изложено на въздух и по този начин много аромат достига до носа ви. При по-тесни купи по-малкото вино е изложено на въздух и по-малко повърхност е налице, за да освободи така приятния мирис в носа ви.

Различни вина

Когато се съмнявате какъв тип чаша е най-подходяща за вино, изберете средно голяма универсална чаша, предназначена за използване както с червени, така и с бели видове. С много място, за да може виното да диша, тези универсални чаши ще осигурят адекватно и приятно изживяване при пиене на повечето вина.

По-широка купа за червените

Обикновено червените вина изискват голяма и широка купа, за да позволи тя най-добре да се изразят по-силните нотки и аромати. По-широките чаши за виното позволяват не само повече аромати да достигат до носа ви, а също и спомагат за изветрянето на виното, докато пиете, спомагайки за освобождаването на повече вкус.

По-тесни чаши за бялото

Тъй като повечето бели вина имат по-нежни аромати, по-тясната чаша помага да насочите тези по-фини аромати с повече сила към носа си. Освен това така се излага по-малко от повърхността на виното на въздух и се спомага за запазването на по-студената температура на белите вина.

А за пенливо вино?

Кой не обича забавните малки мехурчета в пенливото вино? То обаче губи своята карбонизация след излагане на кислород. За да запазите ефервесценцията непокътната възможно най-дълго, изберете висока тясна, максимално тясна купа, за да запазите най-добре всички тези красиви мехурчета.

Стъклото на първо място

Що се отнася до избора на стъкло, то най-вече е въпрос на лични предпочитания. Въпреки това, пиенето от стъклена чаша може да повиши температурата на виното, защото ръката ви държи купата (и от своя страна виното), вместо да държите стъблото на чашата.

Имайте предвид и ръба

Дебелината на ръба на чаша за вино влияе върху това как виното се влива в езика ви, докато го пиете, и следователно може да повлияе на вкуса му. По-тънката чаша позволява на виното да тече гладко върху езика ви. По-дебелите форми пък инхибират плавния поток върху езика ви и могат да подчертаят киселинността и зърнеността на виното.

След като сте избрали чашата си и сте си сипали това вино, се насладете на най-добрата част – пийте го! И не забравяйте, че ако не ви харесва как се усеща виното, трябва да го опитате в различна чаша. Това може да промени целия вкус на напитката.