KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Как да изберете сребърни обеци за подарък на специална жена?

Как да изберете сребърни обеци за подарък на специална жена?

Дамските сребърни обеци са вероятно най-популярният ювелирен подарък за всеки празник.За да ги закупите, не е необходимо да знаете размера и дори вкуса на техния бъдещ притежател, но има други фактори, които трябва да се вземат под внимание. Именно на детайлите, на които да обърнете внимание ще се спрем по-подробно в следващите редове.

Форма и контур на лицето

Обеците се намират най-близо до лицето и следователно могат да променят неговите пропорции, да изгладят острите ъгли или обратно – да подчертаят скулите. Промените могат да бъдат както положителни, така и отрицателни, тоест, да създадат съвсем обратен на очаквания ефект. Затова е важно да се съобразите с овала на лицето на любимата жена, когато избирате такъв подарък.

Лицевият овал може лесно да се сравни с геометрична фигура. Това може да бъде:

  • Триъгълник;
  • Трапец;
  • Ромб;
  • Квадрат;
  • Кръг;
  • Овал.

На дамите с кръгло лице подхождат издължени, висящи обеци, както и модели с крушовидна форма или съвсем малки топчета, цветенца и др. Добре изглеждат също бижутата с неравен, начупен дизайн, тъй като влизат в контраст със закръгления овал на дамското лице. По този начин те оптически го издължават и му придават по-зрял, аристократичен вид.

Трапецовидната форма на лицето може да се „коригира“ с кръгли и триъгълни обеци, като триъгълникът трябва да е разположен с един от ъглите надолу. Интересно изглеждат и удължените модели с овален или капковиден контур. Важно е те да не завършват на нивото на най-широката част на лицето.

Широкото чело и също толкова широката брадичка могат да бъдат смекчени с помощта на бижута с гладки контури. Ако формата на лицето прилича на квадрат, изберете конго обеци и модел със спираловидни и вълнообразни шарки. Като опция опитайте изделия с триъгълен дизайн, като един от острите ъгли трябва да е насочен нагоре.

Други насоки при избора

Има и други критерии при избора на сребърни обеци. Редно е да се съобразите с цвета на очите, ако смятате да закупите изделие с цветни камъни. Когато избирате бижу със скъпоценни камъни или цветен емайл, следвайте тези два принципа: цветът на бижуто трябва да повтаря цвета на очите или обратното, да контрастира с него.

Формата на прическата и дължината на косата също са определящи. Някои прически и по-буйните коси скриват обеците, затова изберете по-масивен модел, който може да е обилно декориран с камъни. Стилът на самата жена е изключително важен. Една почитателка на експресивния стил няма да оцени семпло и дребно бижу и обратно – жените с класически стил на обличане харесват класически накити.

Възрастта е друг фактор, който не бива да подминавате с лека ръка. Не е удачно да подарявате бижута с дизайн череп на своята майка, както и твърде големи, висящи обеци на дете. За децата среброто е чудесно решение. Това е достъпен благороден метал и в случай че бъде изгубена обеца, финансовата загуба няма да е твърде голяма.

Обеците от висококачествена сребърна сплав проба 925 са перфектното решение за току-що продупчени уши. Среброто има доказани антисептични и хипоалергични свойства. Ускорява зарастването на дупките и може да се носи както ежедневно, така и само при специални поводи.