KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Коластра и спорт

Коластра и спорт

Pills capsules with colostrum, on a white background

Попитани, повечето трениращи, отговарят, че основната им цел е покачване на мускулна маса. Повечето консултанти в магазини за добавки, дори не биха си помислили, да предложат коластра на техните клиенти. Но този суплемент би могъл да се окаже отговора на техните молитви.

Коластрата, извлечена от крави, е изключително богата на нутриенти, флуиди, секретирани от млечната жлеза, за подсилване на малките. Тази течност е приемана в първите 12 часа от раждането. Коластрата съдържа всички есенциални елементи, нужни на теленцето да расте и да се развива. Кравешката коластра, практически е идентична с човешката, но съдържа 4 пъти повече имунни фактори.

Коластрата съдържа имунни фактори, отговарящи за баланса и стабилността в тялото, водейки до силна имунна система. Силната имунна система е добре дошла за всички, особено за спортуващите – никога няма да се пропусне тренировка, заради болест (не е тайна, че тренировките с тежести отслабват имунитета).

Коластрата съдържа също така растежни фактори.

Ако това може да помогне на теленцето да стане бик, защо не и на вас, естествено в по-малка степен. Редица проучвания показват повлияването на тялото от тях – кои сме ние, че да спорим. Растежните фактори подобряват също доброто настроение. Това се дължи на регулаторната им функция по отношение на редица химикали в мозъка, водещи до по-добро настроение.

Коластрата също подпомага възстановяването и растежа на остарели или контузени мускули, кости, хрущяли, кожен колаген и нервна тъкан. Това е особено важно за трениращи на възраст над 40 години, отбелязват от 4Fitness Shop.

Не на последно място, коластрата подпомага изгарянето на мазнините за гориво, предпазвайки мускулите по време на диета, и покачване или поддържане на масата, извън периода на диета.

Екстрите не спират до тук – в допълнение на растежните и имунните фактори, коластрата съдържа неизчерпаем запас от витамини и минерали. Те са от голямо значение за нормалния метаболизъм, растеж и развитие. Имат функция на коензими, подпомагащи биохимични процеси в тялото. Съдържа витамин Е, витамин А, витамин C, витамин Б6, витамин Б12, калций, хром, желязо, калий, цинк – и това е само част от тях.

Вече тук, предполагам, си мислите, че свършват ползите от коластрата, но се лъжете – също съдържа разнообразие от аминокиселини. Всяка изпълнява своята отредена функция, но съчетани, те помагат да станем по-големи, по-силни и да изградим по-добра външност.

В проучване коластрата показва покачване на 1-2 кг чиста мускулна маса, без промяна на %-та мазнини и представянето в залата.

В друго проучване, група атлети, приемали само протеин, а втора група – протеин и коластра. И двете групи покачили мускулната маса, но коластра групата – по-драстично.

Все още, въпреки множеството проучвания, не са намерени доказателства за негативни странични ефекти от употребата на коластра.

Много от употребяващите я, обаче, си я използват изцяло като здравословен продукт, както и за подмладяване – с възрастта тялото продуцира все по-малко растежни и имунни фактори. Това засилва процесите на стареене и прави по-сложна борбата с инфекциите.

Вредни фактори като замърсяване, токсини, карциногени, пушене, алкохол и злоупотреба с антибиотици, могат да доведат до намаление на имунния отговор и евентуална болест. Коластрата неутрализира ефектите на тези ,,терористи”.