KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Протрузия и дискова херния

Протрузия и дискова херния

Дископатиите заемат голяма част от модерната патология, ограничаваща активните движения и трудова дейност, свързани и с доста инвалидизации. Устройството и функциите на гръбначния стълб като амортисьор и протектор на гръбначния мозък го поставят на редица натоварвания, свързани с физиологичните му извивки (кифози, лордози) и телесна маса.

Интимният механизъм на уврежданията и патологичните състояния в процеса на дископатията и до възникването на дискова херния се подпомага от дегенеративни изменения в структурите на междупрешленните дискове (обиращи трусовете и натоварванията по оста гръбначен стълб). Като цяло сърцевината им е представена от пулпа – ядро, което представлява желатинозен протеогликан и висока концентрация вода.

С възрастта тази концентрация спада – настъпват структурни изменения в пулпата. Около пулпата е разположен пръстен от хрущялна тъкан с ламеларен концентричен строеж – annulus fibrosus. Той държи ядрото в стабилно положение. При него възрастта също се отразява с остеохондроза фиброзиране и вкостяване на диска; фиброзния пръстен губи еластичност.

Други предразполагащи фактори :

Като конституционална слабост на свързочния апарат, бременност, наднормено тегло също са от значение; падане върху седалището, краката, травми, вдигане на тежести, повтарящи се микротравматични увреждания (с голямо значение); навеждане, усукване, слабост на поддържащите позата еректилни мускулни групи за гръбнака.

Тези и други причини могат да доведат до руптура на фиброзния пръстен (най-често по задната му страна) с пролапс на пулпеното ядро в гръбначния канал и епидуралното пространство, или секвестрация с откъсване на част от пулпата и свободното и движение и симптоматика от притискане в района.

Началните моменти на протрузия започват с издуване на пръстена – протрузия от 1 до 8 мм, късане на фиброзната структура и изтлачване на сака със съдържимото . Наблюдават се два характерни синдрома – вертебрален – с изглаждане на поясната лороза, при поясна локализация на дископатията, скованост в подвижността на кръста, сколиоза – закривяване гръбнака към здравата страна, болки в пояса, по крайниците, двигателна слабост.

Другият синдром – неврологичният, се базира на компресията, която може да окаже сака върху структури разположени в гръбначния канал – коренчетата – радикулит (изтръпване, болки, променен усет в долните крайници, глутеална област, с евентуални късни усложнения като атрофия на мускулатурата и микционни/дефекационни нарушения, нарушения в половата сфера).

Патологични изменения могат да се наблюдават и в шийните отдели на гръбначния стълб, както и в други региони. При напреднала симптоматика може да се стигне до изменение походката (пареза). Дисковата херния представлява 90% от симптоматиката, протичащи с лумбо-сакрален радикулит. Това показва сериозността на проблема, причиняващ сериозен дискомфорт и ограничение на физическата дейност.

За дископатията е характерна едностранност, силна, режеща, стрелкаща болка, която може да премине или да обхване седалище, крайници. Има и картина, протичаща по комплицирано – така наречената секвастрация или откъсване на парчета от пулпарното ядро в процеса на хернизиране и свободното им ,,плуване” в гръбначния канал с евентуални компресионни отношения към структурите в него.

Тези хернии (латерални, медиални, парамедиални) често се нуждаят от оперативна намеса и фиксация.

Важни са данните от рентгена и ЯМР показващи междупрешленното разстояние и отношенията на вложените структури.

Лечението протича консервативно и оперативно (в по-комплицираните случаи, неподдаващи се на консервативно лечение). Използват се НСПВ средства за туширане на болката и възпалението, КС за кратко приложение; физиотерапевтични процедури – кални бани, балнеолечение с минерална вода, лазер. Важно място заема укрепването на мускултурата поддържаща гръбначния стълб изправен – т.нар. еректори.

Изполват се хондропротектори и подтискащи възпалението – глюкозамин, хондоитин, МСМ, куркумин и други добавки, които може да намерите в специализираните магазини като FitHolic. Важно е предпазването от простудни заболявания и възпаления ( коластра, котешки нокът, жен-шен). Болния се придържа към покой, ограничаване движението, масаж, нагревки (hot stuff), електроток. Важни са и витамини от група Б, имащи отношение към възстановяването и функциите на нервите.