KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Как да подсилим имунитета си през есента?

Как да подсилим имунитета си през есента?

Отново е това време от годината, когато листата започват да променят цвета си, а въздухът става малко по-хладен. Есента е прекрасно време от годината, но също така е време, когато тялото ни се нуждае от малко допълнителна помощ, за да остане здраво. Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат да засилите имунитета си тази есен.

Най-добрият начин да се предпазите от грип е да се ваксинирате и да приемате хранителни добавки и билки за силен имунитет, но има и други неща, които можете да направите, за да намалите риска да се разболеете.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да повишите имунитета си тази есен:

1. Хранете се здравословно.

Храненето с плодове и зеленчуци може да ви помогне да засилите имунната си система. Не забравяйте да включите в диетата си много тъмнозелени листни зеленчуци, цитрусови плодове и домати.

2. Упражнявайте се редовно.

Активността помага да поддържате имунната си система силна. Умереното количество упражнения е най-добрият начин – прекаляването с тях всъщност може да потисне имунната ви система.

3. Спете достатъчно.

Сънят е от съществено значение за силната имунна система. Уверете се, че спите поне по 7-8 часа всяка нощ.

4. Намалете стреса.

Хроничният стрес може да отслаби имунната ви система, затова е важно да намерите начини да се справите със стреса. Йога, медитация и прекарване на време сред природата могат да помогнат за намаляване на стреса.

5. Мийте ръцете си редовно.

Един от най-добрите начини да предотвратите разпространението на микроби е да миете ръцете си редовно. Не забравяйте да миете ръцете си в продължение на поне 20 секунди с вода и сапун.

6. Избягвайте да докосвате лицето си.

Докосването на лицето ви може да пренесе микроби от ръцете ви към носа или устата, което може да доведе до инфекция. Затова е важно да избягвате да докосвате лицето си колкото е възможно повече.

7. Дезинфекцирайте повърхностите.

Микробите могат да живеят по повърхностите в продължение на дни, затова е важно да дезинфекцирате повърхностите, които често се докосват, като дръжки на врати, плотове и ключове за осветление.

8. Спазвайте дистанция.

Когато сте болни, е важно да стоите настрана от други хора, за да избегнете разпространението на болестта. Ако трябва да сте в близост до други хора, не забравяйте да носите маска и да спазвате дистанция. Също така ви съветваме да се сдобиете с повече витамини и минерали за този период от годината. Купете сега необходимите, за да може да се предпазите от гриповете ефективно.

Като следвате тези съвети, можете да подсилите имунитета си и да намалите риска да се разболеете тази есен.

Има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да подсилите имунитета си тази есен. Първо, уверете се, че се храните здравословно и балансирано, като включвате много плодове и зеленчуци. Второ, правете много упражнения, за да поддържате тялото си във форма и здраве. И накрая, уверете се, че спите достатъчно всяка нощ. Като следвате тези прости стъпки, можете да гарантирате, че организмът ви е в отлично състояние, за да се пребори с всякакви инфекции тази есен.