KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Стелажните системи – част от добрата организация на склада

Стелажните системи - част от добрата организация на склада

Всеки складов управител с опит е наясно, че правилната организация на склада е изключително важен фактор, който може да тласне напред или да създаде огромни пречки пред бизнеса. Проектирането на сградата или подбора на правилното помещение, което да наемете, е едно от първите важни решения. Ако този етап е приключил и вече разполагате със склад, е време да помислите как да разпределите правилно и оптимизирате използването на наличното пространство. Тук идва ролята на стелажните системи.

Какво представляват стелажните системи?

Стелажните системи се състоят от здрава стоманена носеща конструкция, която е здраво закрепена за пода на помещението. В зависимост от естеството на съхраняваните стоки, стелажът би могъл да има и рафт, който най-често е изработен от метал или ПДЧ. Стелажните системи могат да бъдат модулни, но при всички положения са изключително адаптивни и позволяват не само да бъде оптимизарно използването на подовото пространство на склада, но също така и да се използва височината на съоръжението.

Какво трябва да изясните предварително?

Съществуват различни видове системи. За да подберете най-подходящата за вашия склад, има някои въпроси, които трябва да изясните предварително. Какви товари ще се съхраняват? Еднотипни ли са? Как са опаковани – единично, в кутии, в палети, в кашони, или пък нямат опаковка? Как ще се борави със стоката – ръчно, с повдигащи складови машини или комбинирано? Каква е стратегията за управление на инвентара, която ще използвате – FIFO, LIFO или FEFO?

Този списък далеч не е изчерпателен. Разбира се, че има още много детайли, които ще трябва да бъдат уточнени впоследствие. Отговорите на тези въпроси обаче ще ви дадат отправна точка. Така ще можете да се насочите към типа стелажна система, който е най-подходящ за вашия склад.

Основни видове системи

Както вече уточнихме, съществуват различни разновидности на стелажните съоръжения. Най-често срещаните от тях са:

Палетни стелажи

Ако товарите, които съхранявате, са палетизирани – със сигурност ви е необходима палетна стелажна система. Съществуват няколко подвида на тези системи. Те се различават по своето устройство. При някои от тях е възможно да се влезе с подемна машина в конструкцията, други използват гравитационни системи за улеснение на работата, трети имат различни видове автоматизация. Подходящото решение зависи от редица фактори, сред които естество на стоките, стратегията на управление и не на последно място – бюджета, с който разполагате.

Конзолни стелажи

Това решение е подходящо за стоки, които се характеризират с голяма дължина. Изградени от централни колони с конзолни рамена. Конструкцията има много висока устойчивост и добър баланс. Персонализираното решение в конкретната ситуация със сигурност е необходимо, тъй като спецификата на дейността и товарите определя фактори като отстоянието между нивата и височината на конструкцията.

Научете повече за конзолните стелажи, като последвате този линк: https://stelajitebg.com/kategorii/konzolni-stelaji/

Стелажи за ръчно обслужване

Ако не използвате подемна техника и всички товари се обслужват на ръка, имате нужда от тази разновидност на системата. Стелажите за ръчно обслужване са стабилни, имат рафтове и могат да бъдат използвани в разнообразни конфигурации. Предлагат се конструкции, които да издържат на различно натоварване. Например, една система за тежки товари би могла да издържи тегло от порядъка на 1400 кг на рафт.

Автоматизирани складови системи

Ако вашият склад е изключително натоварен и се борави с разнообразен стокооборот, си струва да обмислите възможността за автоматизирана стелажна система. Разбира се, първоначалната инвестиция в такъв тип съоръжение е по-висока, но тя се изплаща в изключително кратки срокове. Тя използва максимално пространството в склада, като изисква значително по-малка употреба на подемна техника и работна ръка.

Стелажните системи са изключително адаптивно решение, което може да превърне дори най-хаотичното складово пространство във високо организирано и ефективно място. Ако все още не използвате това страхотно решение за организация на склада, ви съветваме да направите първата стъпка още сега.