KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Видеодомофонът: Най-достъпната система за контрол на достъпа

Видеодомофонът: Най-достъпната система за контрол на достъпа

Домофонът претърпя редица промени, като най-голямата беше инсталирането на видеокамера. Това го превърна от просто средство за комуникация с посетители и останалите живущи в жилищната сграда, в средство за охрана и контрол. Видеодомофонът е най-достъпната система за контрол на достъпа, която може да се използва в един частен дом.

Каква е функцията на видеодомофона?

Инсталирането на видеодомофон е стъпка, за която не ви е нужен капитал и дори помощта на специалист. Освен ако устройството не е част от по-мащабна система за контрол на достъпа, то може да се закупи от специализиран сайт и да се инсталира самостоятелно, като се следват инструкциите, предоставени от производителя.

Домофонът с камера изпълнява две много важни функции: създава удобство при комуникация с посетители и помага за защитата на имота от крадци и вандали. Днес на пазара се предлагат различни видове устройства за контрол на достъпа, така че видеодомофонът може да бъде закупен според следните критерии:

  • Цвят на дисплея: черно-бял, цветен, сензорен и нормален, висока и ниска резолюция;
  • Брой свързани абонати: видеодомофоните могат да бъдат едноабонатни и многоабонатни, в зависимост от предназначението и мястото на инсталиране;
  • Тип адресиране: координатна матрица (аналогова) и цифрова;
  • Контролен панел: с клавиатура или сензорно управление;
  • Аудиоустройство: със или без микрофон за аудиокомуникация;
  • Захранване: Жично или безжично (с батерии).

Всеки от изброените варианти предлага предимства на различни групи потребители. За някои домофонът е просто звънец с камера, а за други е мултифункционално решение, което позволява да се следи входа на жилището в отсъствието на неговите собственици. Някои домофони могат да се свържат и управляват от мобилен телефон, така че потребителят да отговаря на позвънявания и да следи камерата за съмнителни действия, когато отсъства.

Предимства на устройствата с камера

Видеодомофонът може да се закупи във вид на стандартно устройство с един дисплей, или като мултифункционална система с блок памет, безжично захранване с аудио и видеовръзка и т.н. Все повече хора избират видеодомофона пред далеч по-простия обикновен домфон, поради множеството му предимства.

На първо място, домофоните с камера позволяват на потребителя да вижда хората, застанали пред входната му врата. Ако устройството е с блок-памет, това може да се случи и на по-късен етап, защото събитията се записват. Възможността да се виждат лица и дори данните от документи за идентификация, защитава от нападения.

Също така устройствата имат вградени камери с инфрачервена подсветка, което позволява да се вижда ясно дори през тъмната част от денонощието. Видеодомофоните имат широк набор от функции. Можете да настройвате различни режими на работа, включително да обвържете домофона с електронното заключване на входната врата.

Избор на видеодомофон

Какъв да бъде домофонът – безжичен модел или стандартен, захранван чрез кабел? Има много въпроси относно избора на малка домашна система за контрол на достъпа, на които ще отговорим по същество.

На първо място трябва да решите какъв да бъде видът и размера на дисплея? Имайте предвид, че изображението ще бъде по-добро на голям цветен екран, но ако трябва да спестите пари, трябва да се задоволите с просто черно-бяло устройство. Броят на каналите е важен параметър, особено за частна къща, ако трябва да инсталирате няколко панела и устройства за повикване.

Наличието на блок памет в домофона ви позволява да правите снимки на посетители и да ги запазвате. Също така решете дали да има възможност за използване на карти с памет за разширяване на вградените модули, някои устройства ви позволяват да записвате видео.

Цената на системата ще зависи от нейната сложност. Например черно-белите видеодомофони имат най-ниската цена, докато многофункционалните безжични са сред най-скъпите, но те също така осигуряват много по-високо ниво на сигурност и комфорт от останалите.