KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

FM модулатор в колата – с какво ще ви бъде полезен?

FM модулатор в колата – с какво ще ви бъде полезен?

Ако в колата ви е инсталирано обикновено радио с диск плеър, то добавянето на FM модулатор може да се окаже стъпка в посока оптимизиране на възможностите за слушане на музика по време на път. Това модерно устройство преобразува звука във формат mp3 или wma в радиовълни, след което ги предава на радиоприемника, монтиран в автомобила. Какво представлява ФМ модулаторът и как се използва, нека разгледаме в следващите редове.

Какво представлява FM модулаторът?

Чисто визуално FM модулаторът представлява устройство с въртящ се двусекционен дизайн и дисплей. Той е оборудван с щепсел, посредством който се свързва към гнездото на запалката. Устройството е проектирано да работи с два вида носители за съхранение: с вътрешна вградена памет и с външна памет (USB флаш памет и SD/MMS карти памет).

С дистанционното управление в ръка можете да управлявате модулатора от всяка точка на колата. Еквалайзерът ще ви позволи да регулирате звука на музиката според вашия вкус. С натискане на бутона за изключване можете да се отървете от постоянното изваждане на FM модулатора от гнездото на запалката, след като изключите запалването и напуснете колата.

Има модулатори с много допълнителни функции: вграден радиоприемник, Bluetooth предаване, Hands Free за телефона и дори възпроизвеждане на видео, което вече значително влияе върху цената на моделите с такава функция. Ако в автомобила е инсталирано радио, което, може единствено да приема сигнал от локалните радиостанции и да възпроизвежда компакт дискове, FM трансмитерът ще ви помогне да се справите с музикалната си колекция от mp3 файлове.

FM модулаторът всъщност е вашето лично радио с малък обсег на действие – около 4 метра. Необходимата честота на излъчване се задава на устройството, като правило, в диапазона от 87,5 до 108 MHz на стъпки от 0,1 MHz. Същата честота е зададена на радиото в превозното средство. Вече можете да слушате музиката, възпроизведена от ФМ трансмитера.

Качество на звука

На много места ще ви предложат подходящ за вашите нужди и бюджет FM модулатор. Едно чудесно място за покупка на такава апаратура е онлайн магазин Tip.bg. Преди да закупите някой от страхотните модели, представени там, е нормално да се поинтересувате от качеството на звука, който възпроизвеждат модулаторите.

За жалост, качеството на възпроизведения от трансмитера звук ще бъде малко по-лошо отколкото при възпроизвеждане на mp3 директно в радиото. Но не толкова лошо, че да предизвика негативни емоции у обикновения слушател. В допълнение към това, може да има проблеми с намирането на свободна радио честота поради гъстата мрежа за излъчване на градски радиостанции.

В този случай ще бъде достатъчно да намерите канал, на който други радиостанции се приемат много слабо или с големи смущения: FM предавателят има достатъчно мощност, за да блокира техния сигнал. Качеството на възпроизвеждане се влияе също от качеството на електрическото окабеляване на автомобила и използването на зарядни устройства от мобилни телефони или GPS навигатори в близост до предавателя (в съседните на запалката гнезда).

Имайте предвид, че някои производители на автомобили не препоръчват да включвате никакви устройства в контакта на запалката. Ако е възможно, опитайте се да използвате отделен контакт за потребителска електроника в колата. Такива изходи, които имат стандартен конектор за запалка, са маркирани със символа „12v“. Това ще помогне да се избегнат проблеми с гаранцията от страна на фирмата продавач.