KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Видеорегистратор – страхотен подарък за всеки собственик на автомобил

Видеорегистратор – страхотен подарък за всеки собственик на автомобил

В случай че изпитвате сериозни притеснения, че нямате никаква идея какво да подарите на любим човек или приятел, ние имаме отлично решение. Ако въпросният човек е собственик на автомобил, то автомобилният видеорегистраторът ще бъде най-добрият подарък за него. Това устройство е много полезно и определено ще бъде използвано всеки ден.

Защо видеорегистраторът е страхотна идея за подарък?

В епохата на масова автомобилизация буквално всеки ден все повече хора разбират, че DVR-ите са задължителен атрибут във всеки автомобил. Автомобилният регистратор може да ви помогне в много неприятни ситуации и да гарантира триумфа на истината при всякакви спорни ситуации на пътя, независимо от статуса и „тежестта в обществото“ на участниците в инцидента.

Искате ли да защитите любимите си хора, когато шофират? Подарете им видеорегистратор за кола. Такъв подарък ще носи чувство на увереност и сигурност на собственика си в продължение на много години. Цената на устройствата варира според технологията и марката. Много бюджетни модели се предлагат и онлайн. Магазин Giga е чудесно място за покупка на такъв продукт.

Техническо устройство на видеорегистратора

Много автомобилисти са обмисляли идеята за покупка на видеорегистратор, но в последствие отхвърлят идеята. Болшинството разбират колко е важно наличието на такова устройство, чак когато спорната ситуация вече е настъпила. Освен това напоследък се наблюдава тенденция към задължително изискване за инсталиране на DVR във всеки автомобил. Валидността на кадрите се потвърждава от самите КАТ.

Регистраторите са сложни устройства, оборудвани с микропроцесорен контролен блок. С развитието на технологичния прогрес DVR-ите станаха много по-компактни. С появата на носители за съхранение с голям обем стана възможно да се поберат до 13 часа видео на малък диск. Картите с памет, изградени на базата на FLASH памет, използвани във видеорекордерите, имат висока механична якост и способност да съхраняват записани данни до 100 години.

Базата на регистратора и най-скъпата част в него е CMOS матрицата. Качеството на матрицата играе най-важната роля, защото ако на скъп DVR е инсталирана матрица с ниско качество, тя няма да може да зарадва собственика си с качеството на видеото. Втората и не по-малко важна част е микропроцесорният блок, управляван от софтуер. Останалото са контролният блок и резервната батерия.

Какво представлява цветният CMOS сензор?

Цветният CMOS сензор е електронното око на автомобилния DVR, той е този, който е отговорен за качеството на картината. Съвет: забравете за прекомерния брой мегапиксели, всичко това е максимална интерполация и само в режим на снимки. Има три вида CMOS сензори, използвани в автомобилните видеорегистратори. Според типа на резолюцията можете да изберете следните варианти:

VGA (640×480 dpi) (0.3Mp) – видеорегистраторите бюджетно ниво имат тази разделителна способност. Когато я използвате, ще получите приемлива картина с ниска разделителна способност. Знаците, светофарите и маркировките ще бъдат видими, но регистрационните табели ще бъдат четливи при идеални условия на максимално разстояние от 5-7 метра от вашето превозно средство. През нощта картината на такива DVR изглежда много по-зле. Има много отблясъци и замъгляване на изображението.

HDReady (1280×720 dpi) (1,3 Mp) – това са среден клас устройства. Яснотата на картината ще бъде много по-добра в сравнение с VGA. Номерата на колите ще се четат вече на разстояние 10-12 метра. Струва си да се отбележи доброто качество в тъмното, размазването и отблясъците са станали много по-малко.

FullHD (1920×1080) (2Mp) – Най-високото качество на видеото, представено до момента. Видео, направено с тази резолюция, ще ви удиви със своята яснота, качеството на картината е почти сравнимо с човешкото око. Четимостта на регистрационните табели се увеличава до 25-30 метра. На тъмно качеството на картината е почти перфектно, няма отблясъци и замъгляване на изображението. Фаровете на колата ви ще са достатъчни. Но основното нещо, което отблъсква от такива модели, е цената – тя все още е много висока.