KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Смарт часовник – как да изберем правилния за нас?

Смарт часовниците и гривните са все още доста нова категория в потребителската електроника. Не всички вече са убедени, че Apple Watch или Samsung Gear наистина помагат в ежедневието.

Много скоро всеки ще има не само телефон в джоба си, но и смарт часовник на китката си, а информацията за здравните показатели не само ще помогне да се поддържа формата, но и ще помогнат на лекарите.

Основни характеристики на смарт часовниците

Операционна система и възможност за инсталиране на приложения

В много отношения изборът на умни часовници зависи от това кой смартфон е в джоба ви. Ако това е iPhone, тогава няма много голям избор – трябва само да решите какъв размер ще бъде вашият Apple Watch. Ако това е устройство с Android, тогава изборът става много по-широк.

Повечето от съвременните умни часовници, които могат да бъдат намерени в магазините, работят с операционна система Android Wear. Това е сравнително млада операционна система Google. Подобно на Android, тя е отворена и предоставя на потребителя много опции за персонализиране на работата им и външния вид на интерфейса и циферблата.

Apple Watch естествено работи със собствена система watchOS. Те не са официално съвместими с Android устройства. Все още няма специфични предимства на watchOS пред други системи – но собствениците на iPhone просто нямат почти никакъв избор, в резултат на което Apple Watch е почти единствената възможност за тях.

В допълнение, на пазара има часовници със собствена ОС като Tizen (за джаджи на Samsung) или Pebble OS (за часовници Pebble). В повечето случаи те могат да работят както с iOS, така и с Android, но функционалността често е много по-ограничена.

Форма на корпуса

Различните модели от различни производители могат да имат или кръгла, или квадратна форма, или по-екстравагантна форма на корпуса. Тук ще трябва да избирате въз основа само на естетически предпочитания, които може да задоволите в https://timedix.bg/smart-watches.

Материал на корпуса и каишката

Повечето умни часовници имат сменяеми каишки (тоест можете да закупите както пластмасови, така и метални, гумени, кожени или силиконови каишки за тях), а техните корпуси най-често са от пластмаса. Някои модели обаче могат да се похвалят с метален корпус. Това важи и само за вашите естетически предпочитания.

Защита от влага

Отново почти всички съвременни умни часовници са защитени от влага – за да не се развалят от потта на собственика му или вода. Но степента на тази защита може да бъде различна – най-добре е да научите за нея от характеристиките, които дава производителят.

Дебелина на корпуса

Този параметър влияе само на използваемостта на смарт часовника. Трябва да се отбележи, че почти всички съвременни умни часовници все още са доста големи. Ние обаче не се съмняваме, че след няколко години смарт часовниците ще станат много по-тънки и в същото време по-силни.

Възможност за телефонни разговори

Някои по-нови модели часовници позволяват гласови повиквания (в този случай обикновено се използва смартфон за прехвърляне на данни). Не е напълно ясно защо това е необходимо, ако в джоба ви винаги има телефон и ако той е разреден, тогава и часовникът няма да може да звъни.

Пулсомер

Повечето умни часовници са оборудвани с него. Позволява ви да прочетете данните за сърдечната честота. Като цяло, ако се притеснявате за сърцето си и общото състояние на тялото, както и да спортувате във фитнеса или на улицата, това е доста полезно нещо.

Материал на стъклото

Стъклото на умните часовници, подобно на смартфоните, често е защитено със специални допълнителни слоеве, но основата му може да бъде различна. Пластмасовото стъкло е трудно да се счупи, но лесно да се надраска. По-скъп вариант е сапфировият кристал. Трудно е да го надраскате, но е по-лесно просто да го счупите. Основният съвет е прост – опитайте се да не излагате своя умен часовник на ненужно механично натоварване.

GPS, NFC и други безжични технологии

Bluetooth за комуникация с други мобилни и не съвсем устройства се поддържа от повечето умни часовници. Но GPS за навигация и NFC за плащания все още не се срещат във всички – не трябва да обръщате внимание на тяхното присъствие, защото, отново, тези функции ще бъдат поети от смартфона.

Батерия

Основният недостатък на умните часовници в сравнение с традиционните механични часовници е времето за работа. Apple Watch трябва да се зарежда всяка вечер – производителят просто не очаква да издържи по-дълго. Някои модели като Motorola Moto X обаче могат да издържат два дни. Засега обаче не очаквайте чудеса от умните часовници – ако ги купите, бъдете готови за постоянно презареждане. Въобще, смарт часовника е мини версия на смартфон. Такъв часовник показва времето, съобщения, да пуска музика, да измерва пулса….вижте още защо това са предпочитаните часовници в https://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2020/05/27/5-prichini-zashto-horata-predpochitat-smart-chasovnicite.451170