KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Как да изберем подходящата блиндирана врата за къщата?

Входната врата на къщата трябва да е устойчива на атмосферни влияния и да се справи с влиянието на външната среда.

Входната врата на къщата трябва да е устойчива на атмосферни влияния и да се справи с влиянието на външната среда.

Функции на входната врата

Входните врати за къщи се експлоатират при по-екстремни условия от вратите на апартаментите. Ако условията във входа и апартамента са повече или по-малко сходни по температура, влажност и други фактори на околната среда, тогава разликата в тези параметри на улицата и вътре в къщата може да се различава значително.

  • Кондензът е вода, която се образува от водни пари във въздуха. Формира се вътрешно върху елементи на вратата поради температурни разлики в помещението и отвън.
  • Замразяване – преход на вещество от течно в твърдо състояние под влияние на отрицателна температура. Тоест, когато кондензът се образува – вода, замръзва и става лед.
  • Корозията е процесът на разрушаване на металите под въздействието на външната среда.
  • Пилинг на покритието – отделяне на покриващите слоеве от обработената повърхност.
  • Покритие на изгаряне – промяна в цвета, външния вид под въздействието на слънцето.

Как да избегнем тези проблеми?

Входната врата на къщата трябва да е устойчива на атмосферни влияния и да се справи с влиянието на външната среда. През зимата да не замръзва и да не ръждясва от влага, през лятото да бъде устойчива на яркото слънце. Неподходящото покритие ще се напука при излагане на UV лъчи, което може да доведе до проникване на влага през пукнатини и образуване на корозия.

Сега, когато мисията на входната врата е ясна, трябва да решите коя врата ще изпълни тази мисия по-добре.

Изберете по материал

Външните врати могат да бъдат дървени, пластмасови и блиндирани.

Изборът на съвременния купувач са блиндирани врати. Те надеждно предпазват от студ и чупене, имат висока устойчивост на атмосферни влияния.

Друг плюс – блиндираните врати имат много дизайнерски решения.

Дървените врати са популярни, но с появата на по-модерни материали, те са нещо от миналото. Дървената врата губи по отношение на износоустойчивостта. От дъждовно време, влажността, зимните снеговалежи дървото набъбва и ключалките се задръстват. Вратата става неизползваема. Също така дървените врати не предпазват от счупване.

Пластмасовите врати не предпазват къщата от студа, страхуват се от пряка слънчева светлина и могат да се деформират при продължително излагане на слънце. А да отворите пластмасова врата не е по-трудно от пластмасов прозорец.

Предната входна врата трябва не само да се отваря и затваря, но и да изпълнява важни функции.

Основната функция на тези врати е изолация от външната среда. Вратата не трябва да пропуска студа и да изпуска топлината. Важно е вратата да пречи на навлизането на прах от улицата и различни шумове.

Втората функция е хакерска защита. Разбира се, в частна къща вратата не е единственият и не е основният начин за влизане в жилището. Но надеждната врата не трябва да бъде слаба връзка в отбраната и да улеснява проникването на нападатели.

Най-приятната функция е входната врата да се вписва в архитектурния стил на къщата, в хармония с цвета на стените и покрива.