KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Изработка на кухня по поръчка – какво трябва да знаете?

Изработка на кухня по поръчка – какво трябва да знаете?

Ако искате да имате уникално, качествено и функционално кухненско обзавеждане, най-добре е да помислите за изработка на кухня по поръчка. На родния мебелен пазар оперират достатъчно малки и средни фирми, чиято поръчкова продукция е страхотна алтернатива на масовата мебел. В следващите редове ще ви запознаем с някои тънкости при изработката на кухни по заявка на купувача.

Изготвяне на проект – най-отговорният етап

Изготвянето на проект на нова кухня е първият и най-важен етап от производствения процес. Процесът изисква тясно взаимодействие между поръчител и изпълнител, за да се уточнят всички аспекти на дизайна и визията до най-малкия детайл. В процеса участват не само дизайнерите на фирмата изпълнител, но и технически лица, т.нар. измерватели. Проектът не може да се изготви, без да се работи с коректни размери.

Тесният контакт между двете страни по сделката има за цел да позволи на клиента да изложи всичките си желания относно външния вид и вътрешното оформление на кухненските мебели. Важен момент в етап проектиране е компютърната визуализация. Утвърдени производители на мебели по поръчка като Casa Baleno предлагат такава възможност на своите клиенти.

Чрез 3D визуализацията, поръчителят може по-обстойно да се запознае с бъдещото си обзавеждане и да направи навреме нужните корекции по проекта. През въпросния период тече непрекъсната комуникация между изпълнител и поръчител. Обсъждат се материалите, мебелния обков и дори начина на монтиране на готовите мебели. Монтажът често се изпълнява от фирмата производител, което гарантира идеално позициониране и фиксиране на всеки модул.

Физически операции на етап проект

Изработката на кухня по поръчка не се простира само до различните производствени процеси. Най-важната част от дейността включва оглед на помещението и извършване на замервания. С клиента се съгласуват размерите и местоположението на шкафовете (стенни и стоящи), мивката, работния плот, декоративния гръб, ако има такъв и т.н.

На всеки клиент се дава възможност да избере вида на материала на корпуса и на лицевите части. Често те са от различни видове дървесни плоскости ПДЧ и МДФ. Не са рядкост и мебелите от естествено дърво при наличие на по-голям бюджет. Избират се също стъкла за витрини, обков, кухненски аксесоари, смесители и др.

Защо производството на поръчкова мебел е по-скъпо?

Много хора биха заложили на кухненско обзавеждане, изработено по техен индивидуален проект. Единствената спънка пред редовите домакинства е по-високата цена на поръчковите мебели. Тя е факт и касае не само мебелите от масив, но и тези от пресовани дървесни частици. Защо цената на поръчковото обзавеждане е по-висока? Нека разгледаме някои нюанси.

На първо време цената е висока, защото в изготвянето на проекта участват тесни специалисти – инженери, дизайнери, технически лица. Тези експерти работят изцяло за вас, а техният труд е квалифициран и следователно високо платен. Трябва да се вземат под внимание и производствените разходи.

Когато кухнята се изработва по индивидуални размери или е с нестандартна геометрия и оформление, това налага адаптиране на производствените процеси към продукта на конкретния клиент. Всеки детайл на модулите се прави по отделен разкрой, заради което машините се пренастройват.

При масовото производство се работи с един шаблон, по който могат да се разкроят голям брой мебелни детайли. Продавайки голямо количество продукти, компанията производител компенсира разходите, начислявайки по малък процент в цената на всеки артикул. Купувачите дори не усещат това минимално оскъпяване. Те обаче не могат да се насладят на обзавеждане, което е проектирано и произведено специално за тях.