KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

5 ефикасни решения против хлебарки

5 ефикасни решения против хлебарки

Борбата с вредителите е епична. Всеки един от вас се е сблъсквал поне веднъж в живота си с присъствието на инсекти в дома си, като най-често срещаните са хлебарките. Тяхното унищожаване се осъществява със специални препарати и уреди, които имат за цел да елиминират насекомото и да предотвратят неговата повторна поява. Отрови и капани могат да бъдат открити в много онлайн магазини, където се предлагат и други ефективни решения против различни по вид вредители. 

Често срещан проблем ли е появата на хлебарки у дома?

Абсолютно погрешно е схващането, че тези насекоми обитават само места, където хигиената е ниска. Те могат да се появят дори и в луксозни помещения, където блести от чистота – най-благоприятната за тях среда е кухнята, където има храна и допълнителен приток на топлина. 

Този вид инсекти се срещат както в жилища, така и в търговски помещения и офиси. Борбата с тях включва прилагане на различни методи с цел трайното елиминиране на насекомото, чието присъствие би могло да бъде вредно за здравето на човека. Хлебарките разнасят болести и зарази, сред които са Ешерихия коли, Салмонела, Полиомилит и др. Важно е да се вземат мерки навреме и да се унищожи източника на заразата. 

5 ефикасни решения за тяхното премахване 

Против хлебарки

За да бъде борбата с вредителите успешна, е нужно да заложите на правилните методи за тяхното премахване. Ето кои са 5-те най-ефикасни решения срещу хлебарките: 

  • устройства за прогонване на насекомото – излъчват ултразвукови вълни, които отблъскват вредителите и ги държат настрана; 
  • кубчета – този вид биоцид е подходящ за професионална и домашна употреба. Поставя се на местата, където се предполага, че има инсекти; 
  • спрей за пръскане – унищожава вредителите веднага и може да се използва при борба с много други видове насекоми; 
  • гел – предлага се под формата на вкусна примамка, на която пълзящите твари не могат да устоят. Определя се като добра алтернатива на спрея; 
  • къщичка – този метод за борба е еко-съобразен и напълно безвреден. Успешно привлича и улавя насекомото чрез лепкавата си повърхност, върху която се поставя примамка. 

Взетите мерки при борбата с инсектите ще помогнат не само за тяхното моментно елиминиране, но и за предотвратяването на повторната им поява. Обикновено хлебарките се крият на места като фуги, цепнатини, канали, шкафове, около ел. уреди и др. Проверете всяка една от тези зони и не правете компромиси с комфорта и здравето си. 

Какви профилактични мерки можете да вземете?

След като сте победили в борбата с хлебарките, идва ред да помислите и за извършването на профилактика. Това е много важен етап, който не бива да бъде неглижиран. Той включва старателно почистване на кухненските повърхности и уреди, прибиране на храната в хладилника, редовно изхвърляне на боклука, не събирайте ненужни вещи по ъглите на стаите и др.