KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Включете подправката куркума към ястията си. Ето защо!

Куркуминът в подправката куркума притежава и още една изключително силна страна - той има и доказан антиоксидантен ефект.
куркума

На любителите на кулинарията и майсторите на вкусни и изтънчени ястия едва ли ще кажем нещо ново – подправката куркума е онова бижу, което ще придаде почерк и непоправим аромат на всяка чиния.


А на онези от вас, които тъкмо прохождат в необятния свят на кулинарните изкушения и искат да експериментират с различни подправки, сме на разположение, за да разкрием тайните на майстор готвачите.

Растението куркума се слави с отлични вкусови и медицински ползи и качества, които няма как да пропуснете. Консумират се корените на растението, които, щателно стрити на прах, добиват добре познатия ни вид на подправката. Всъщност куркумата и джинджифилът са от едно семейство – именно коренната система е онова, което се използва за консумация в храните и като компонент на различни хранителни добавки и лекарства.

Куркумата се отличава със способността си да придаде жълт, възбуждащ вкусовите рецептори цвят на всяко ястие. Вероятно ви е добре позната индийската кухня с типичните за нея ястия с ориз, привличащ гастрономите с божествен аромат и съблазнителен цвят. Това се дължи на кърито, което е най-популярната подправка, използвана в Индия. Кърито пък, от своя страна, съдържа именно куркума – точно на нея дължим цвета и уханието на ястията.

Онова, което всъщност прави от куркумата толкова предпочитана и дистинктивна подправка, е съдържащият се в корените й куркумин. Благодарение на него се радваме на изключително много ползи, свързани с употребата на корените на това растение.

Куркуминът е изключително популярен по света със своето подчертано противовъзпалително и антиоксидантно действие.

В случай, че страдате от хронични възпалителни процеси, то трябва да знаете, че според редица изследвания именно те са първопричинителят на редица заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, метаболитните синдроми и болести с онкологичен характер. Ето защо е от изключително важно значение да се сведе до минимум рискът от поддържането на хронични възпалителни процеси в тялото, които биха могли да го направят уязвимо за редица здравословни проблеми.

Тук на помощ идва куркумата със своята съставка куркумин. Противовъзпалителното действие на подправката е доказано от медицинска гледна точка. На молекулярно ниво куркуминът се бори с възпалителните процеси в организма и снишава рисковете, до които те биха могли да доведат.

Куркуминът в подправката куркума притежава и още една изключително силна страна – той има и доказан антиоксидантен ефект. Успешно преборва свободните радикали в тялото, като им противодейства и предпазва организма от зловредното им действие. Освен това, спомага създаването в тялото на собствени антиоксидантни ензими, като, по този начин, подсилва естествените защитни функции на организма.

Вашият коментар