KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Как да се грижим за психическото си здраве

Самоанализата е всъщност един наистина ефективен метод, чрез който да поддържате ума и съзнанието си в здравословно състояние.
грижа за психическо здраве

Вече едва ли има човек, който да твърди, че психическото здраве и поддържането на съзнанието ви в добра форма е нещо без съществено значение.


В продължение на години масово хората акцентираха върху физическото си добруване – здравословно хранене, спорт, разкрасителни процедури, масажи, прием на витамини и добавки. Дългото неглижиране на това какво се случва в душата на човек и липсата на откритост по тези въпроси доведе до масов бърн аут – сега повече от всякога все повече хора биват диагностицирани с психически разстройства. Депресията спохожда все по-голям кръг хора, паник атаките съпътстват ежедневно мнозина. Факторите за това са много и са комплексни – от една страна, доскоро масово хората потискаха проблемите си и избягваха открито да говорят за тях и да потърсят помощ; от друга – напрежението в ежедневието сякаш никога не е било по-осезаемо. Надпреварваме се в развитие в кариерата, гоним графици, опитваме се да изградим здравословни романтични отношения – всичко това избутва и притиска съзнанието на човек в ъгъла, ако не открие начин да „изпусне парата“.

Ето защо в днешната статия решихме да споделим с вас именно няколко начина, чрез които бихте могли да се освободите от натрупаното напрежение, за да си осигурите ментално спокойствие и благополучие.

Говорете и споделяйте

Независимо колко трудно се разкривате, е всъщност от съществено значение открито да говорите за всичко, което окупира съзнанието ви – положително и негативно. Споделяйте с приятел, изслушвайте се взаимно, правете си своеобразни взаимни терапии. Ако пък проблемът се задълбочава и не усещате лекота, се обърнете към професионалист.

Водете си дневник

Самоанализата е всъщност един наистина ефективен метод, чрез който да поддържате ума и съзнанието си в здравословно състояние. Открийте подходящия начин за себе си да се себеизразявате – ако сте човек на писането, водете си дневник. Ако предпочитате рисуването, разтоварвайте периодично психиката си чрез изкуство. Открийте музиката, която ви зарежда положително.

Прекарвайте време сами със себе си

Разходките на открито в компанията на самите себе си са чудесно средство за самовглеждане и търсене на причините за всичко, което ви тормози или притеснява. Ще се изненадате от благотворния ефект на времето, прекарано със самите вас – понякога именно в тези минути успявате да видите нещата по-ясно и да достигнете до решения за излизане от всяка негативна ситуация.

Вашият коментар