KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Непосилни такси за общините за пътища без винетки

Непосилин такси трябва да плащат общините за участъците от пътната мрежа на тяхна теретория, ако искат по тях да отпадне винетката. Това стана ясно по време на работната среща  при областния управител на Кюстендил Виктор Янев, свикана от него. Беше казано, че ако подпише  споразумение с АПИ, общината ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане. Текущото поддържане на I, II и III клас ще бъде в размер на 5 000 лв./км. Зимното поддържане за I клас ще бъде съответно 3 000 лв./км. (приведена дължина), за II клас – 2 000 лв./км. (приведена дължина) и за III клас – 1 000 лв./км. (приведена дължина).  „По добре да си ги поддържа Пътното, откъде ще намерим пари. Ако държавата ни отпусне средства – става. Инече – не“, коментираха участници в обсъждането. Както Kmeta.bg писа, има искане да отпадне винетката за отсечката Джерман-Дупница, Самораново-Дупница, за Околовръстния път при Кюстендил-ГКПП-Гюешево и др.

По време на срещата директорът на ОПУ – Кюстендил Юлияна Божилова направи още разяснения относно стартирането на ТОЛ системата за региона. Припомнено бе, че на територията на област Кюстендил ТОЛ система и платена такса ще има на път I-6 ГКПП „Гюешево“, границата с Перник през Конявската планина, на І-1/E79 – границата област Кюстендил с област Перник и област Благоевград, както и на автомагистрала „Струма“. Това се отнася само за тежкотоварни превозни средства над 3,5 т. и за автобуси. Плащането за ТОЛ системата и винетната такса отпада за урбанизираните територии на населените места на територията на област Кюстендил.

Работната среща на ръководството на Областно пътно управление – Кюстендил, общински кметове от областта и представители на местната власт беше ръководена от областния управител Виктор Янев и директора на ОПУ – Кюстендил Юлияна Божилова.

В хода на разговора бяха разгледани и коментирани възможностите за освобождаване на участъци от републиканските пътища. Бяха обсъдени и необходимите финансови средства за поддържане на евентуалните изключени участъци. До края на тази седмица общините от областта трябва да изпратят, ако имат, писмено искане за подписване на споразумение за съвместно финансиране с АПИ – Областно пътно управление – Кюстендил. За да отпадне винетната такса за предложените участъци от републиканската пътна мрежа, общините трябва да подпишат това споразумение с ОПУ – Кюстендил. Уточнено бе, че тези споразумения касаят само винетната такса, не ТОЛ таксата.

Източник: Kmeta.bg

Вашият коментар