KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Кабинетът отпусна пари за пречиствателна станция и ремонт на Рилския манастир

Министрите отпуснаха и още 500 хиляди лева за църквата в двора на Духовната академия, която е с множество течове, а в нея освен богомолци, има и множество студенти, които провеждат занятия.
рилски манастир

Още преди две години започнахме да отпускаме пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет.


„Първата година бяха около 21 милиона за заплати, м.г. – 26 милиона, тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички, – не искам да се караме, и за да няма въпроси от типа „защо няма за манастирите и за духовната академия“, е честно да кажем какво сме направили. Сутринта и на Коалиционен съвет одобрихме отпускането на следните средства: за 2020 г. кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1.3 милиона лева за Рилската света обител. Между другото, мярката 60/40 работи добре и в манастирите“, уточни премиерът. 600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на обителта.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще посети Рилския манастир, защото има изграден 40-километров път, но само на едно място има свлачище, което трябва да бъде ремонтирано. Отделно от това, държавата отпуска и 1.3 милиона лева за изграждане на пречиствателна станция в манастира, съобщи още премиерът.

Църквите и манастирите ще могат да кандидатстват за още 14 милиона евро по програми за реставрация, на практика 33 църкви и 84 манастира вече са разплатени по предишната програма, допълни министърът на земеделието Десислава Танева.

На заседанието си днес министрите одобриха и отпускане на още 200 хиляди лева за Бачковския манастир, за Троянския – 200 хил., за манастира в Кръстова гора – 300 хиляди лева. „Това е нашият Атон, а основната църква там едното й крило е почти разрушено“, допълни премиерът.

Министрите отпуснаха и още 500 хиляди лева за църквата в двора на Духовната академия, която е с множество течове, а в нея освен богомолци, има и множество студенти, които провеждат занятия. Наесен кабинетът ще отпусне още 400 хиляди лева за ремонта й, допълни Борисов.

Още 15 милиона лева дава държавата на Столична община за училища и детски градини.

„Когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София, и тези псевдодемократи сега бяха синьо-червената мъгла в София преди – те ги разпродадоха тези градини. Оттогава досега над 100 нови детски градини са направени. Тази памет трябва да се пази, не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, те са се родили вчера, а партиите им от години разграбват София“, възмути се премиерът.

Източник: dariknews.bg