KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Никога само един: Ето как да подберете необходимите ножове за домакинството

Ето как да подберете необходимите ножове за домакинството

Изборът на качествени пособия в кухнята е задължително условие – не само за вкусни гозби, но и за наслада за сетивата.

Да направиш компромис с покупката на домакински ножове не е вариант. Това е все едно да поканите гости и да им сервирате в чинии за еднократна употреба. Разбира се, те също намират приложение понякога в ежедневието ни или на полеви условия, но с основните пособия в кухнята не можем да си позволим нищо по-ниско като клас от качеството.

И в допълнение, няма как да заложим само на един универсален нож, който да замести всеки друг вид, необходим за приготвянето на храната. Това е гаранция не само за вкусни гозби, но и за наслада за сетивата.

В края на изтощителния ден със сигурност имаме потребност именно от този ритуал вкъщи.  

Обобщено, ключовите съвети гласят, че е препоръчително да инвестирате в неръждаема стомана, да разполагате с точило и по възможност „оръдията“ да са със занитени дръжки. Това е доста добър ориентир, макар да има и други детайли от съществено значение, както и особености на марката, към която имате интерес.

Ножът, който ще използвате редовно и се счита за главен, е снабден с късо острие, режещо здраво и същевременно гъвкаво. С него ще успявате да режете и да белите зеленчуците.

Следва обаче и ножът за месо, от който в никакъв случай не бихте могли да се лишите. Обикновено той е с острие с дължина от около 20 см и ще ви е от помощ, когато разфасовате и обработвате бутове, ребра, големи части от животинско месо за готвене.

И когато говорим за месото, неизбежно е и присъствието на нож за обезкостяване. Неговото острие не е по-дълго от 14 см и с него ще се справите умело дори и да не сте шеф майстор.

Колекцията ви се попълва и от удобен нож за белене на зеленчуци, който с лекота ще ви позволи да се справите с картофи, краставици, моркови, тиквички, ряпа. И дори да предпочитате класическата белачка, определено ще посягате често и към него, оценявайки го подобаващо.

Обичате ли риба? Полезно е да закупите и такъв „уред“, за да се възползвате от назъбеното му острие, което ще ви улесни максимално при чистенето на люспите и самата риба, за да я подготвите за печенето на скара или фурна.

Както знаете, сирената и кашкавалът също имат своите изисквания при поднасяне. Финото им нарязване се осигурява от формата на вълнообразна и нагъната основа на ножа, която служи именно за тази цел.

Срежете мекия и ухаен хляб със специално приспособление с назъбено острие, което няма да смачка филийките и ще превърне процесът по отделянето им като детска игра.