KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Ще се стопят ли спестяванията ни след влизане в еврозоната

Българският лев е подценен, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, като се позова на оценки спрямо иконометрични модели на валутните курсове.

За пореден път Горанов опроверга страховете, че спестяванията ще се стопят след влизането в еврозоната и потвърди, че страната ни ще влезе в клуба на богатите със същия курс лев-евро, какъвто има и в момента:

„Има аргументи да се смята на база на иконометрични модели, които се използват за оценка на валутните курсове, че българският лев е подценен. Така че аз не виждам защо и кой и как насажда точно обратната теза“.

Финансовото министерство не бърза с преразглеждане на икономическата си прогноза вследствие на оценките от Брюксел, обяви още Горанов, който участва в блиц контрол в бюджетната комисия.

Именно икономическата прогноза от есента е базата, върху която е изчислен бюджет 2020. По думите на Горанов международната среда е “много динамична”, а и тепърва ще се оценява ефектът от коронавируса върху глобалната икономика.

Вчера Европейската комисия влоши прогнозите за икономическия растеж на страната ни.

Още миналата година бяха отправени критики, че оценките на финансовото министерство е оптимистична, което подлага на съмнение събирането на заложените приходи.

Източник: Pariteni.bg

Вашият коментар