KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Ердоган представи първия турски електромобил TOGG

Турция представи първия си изцяло произведен в страната автомобил в петък, заявявайки, че има за цел в крайна сметка да произведе до 175 000 електромобила годишно в проект, който се очаква да струва 22 милиарда лири (3,7 милиарда долара) за 13 години.

Проектът е дългогодишна цел на президента Реджеп Ердоган и неговата управляваща партия АК като демонстрация на нарастващата икономическа сила на страната.

Изказвайки се на церемонията по откриването, Ердоган заяви, че Турция има за цел не само да продава автомобила на вътрешния пазар, но също така иска да стане глобална марка, като се започне от Европа.

„Всички заедно сме свидетели на 60-годишната мечта на Турция да стане реалност“, каза той, като се позова на провалени планове в миналото за изграждане на напълно произведен автомобил в домашни условия. „Когато видим тази кола по пътищата по целия свят, ще достигнем целта си.“

След речта му, на сцената бяха издигнати червен SUV модел на автомобила и друг сив седан, който носи марката TOGG на консорциума, който ги изгражда.

Ердоган каза, че до 2022 г. инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили ще бъде готова за цялата страна.

Новият проект, стартиран през октомври, ще получи държавна подкрепа като данъчни облекчения и ще създаде производствено съоръжение в автомобилния център на Бурса в северозападна Турция, съгласно решение на президента в Официалния вестник на страната.

Ще бъдат произведени пет модела на автомобила, се казва в изявлението, като се добавя, че правителството е гарантирало да купи 30 000 от превозните средства до 2035 г.

Ердоган за пръв път разкри плановете си през ноември 2017 г. да пусне автомобил, направен изцяло в Турция до 2021 г.

Консорциумът, наречен Turkey’s Automobile Initiative Group (TOGG), е създаден в средата на 2018 г. от пет индустриални групи: Anadolu Group, BMC, Kok Group, оператор на мобилни телефони Turkcell и Zorlu Holding.

Изпълнителният директор на TOGG е бившият изпълнителен директор на Bosch Гуркан Каракас, а негов главен оперативен директор е Серхио Роша, бивш изпълнителен директор на General Motors Korea. Той каза, че ще започне производство през 2022 г. с компактни SUV.

Вашият коментар