KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Пътна безопасност: Ролята на правилната поддръжка на автомобила

Пътна безопасност: Ролята на правилната поддръжка на автомобила

Правилната поддръжка на автомобила е важен ангажимент на всеки шофьор. Когато се грижи добре за своята кола, той проявява отговорност не само за своята безопасност и сигурността на своите спътници, но и на останалите участници в пътното движение, които среща. Поддръжката на автомобила с качествени автомобилни части е пряко свързана с предотвратяването на пътните злополуки, категорични са експерти.

Всеки собственик трябва да обръща специално внимание на поддръжката на автомобила си

Преди да застане зад волана шофьорът трябва да е сигурен, че всичко в автомобила му е в изправност. Нищо не е за подценяване – от редовна смяна на масло и гуми до гарантиране, че спирачките функционират правилно и че светлините и сигналите работят по предназначение.Важна част е стартер и алтернатора да са изправни когато автомобила е с автоматична трансмисия.Пренебрегването на някои от тези елементи може да доведе до критична повреда в автомобила ви по време на движение, което да е животозастрашаващо. Качествената грижа допринася за безопасността – вашата и на останалите участници в движението. Увереността, че поддържате и ремонтирате автомобила си само с оригинални автомобилни части от надеждни източници, ще ви накара да се чувствате по-спокойни всеки път, когато заставате зад волана.

Автомобилният алтернатор е критична част от електрическата система на автомобила.

Той генерира електрическа енергия, която се използва за зареждане на акумулатора и за захранване на различните електрически устройства като светлини, радио и климатик. Без алтернатора, автомобилът няма да може да работи правилно, като би се изтощила енергията на акумулатора и устройствата биха спрели да функционират както и автомобила няма да работи. Това прави алтернатора от ключово значение за нормалната експлоатация на автомобила. Всеки алтернатор може да се рециклира като това излиза по евтино , ако търсите алтернатор цена, ще видите колко пари струва една такава нова част за вашият автомобил. Тогава ще предпочетете да рециклирате старият алтернатор на половината цена на нов такъв.

Качествената грижа за автомобила е важна за пътната безопасност

Това е превантивна стъпка, която трябва да се приема не само като задължение, но и като минимална лична отговорност от страна на всеки собственик на автомобил и шофьор, който участва активно в движението по пътищата. Не пренебрегвайте нито един от сигналите, които вашият автомобил ви дава. Важно е да го познавате добре, да сте наясно с капацитета и спецификите му, за да забележите, когато нещо не е съвсем наред. При първите сигнали за възможна неизправност, задължително посетете специалист и се уверете, че ако автомобилът ви се нуждае от ремонт, той ще бъде извършен с оригинални автомобилни части, подходящи за съответната марка и модел.

Какви са задължителните превантивни действия по отношение на автомобила си, които не трябва да пренебрегвате

Грижете се за редовната смяна на маслото! То смазва, охлажда и почиства двигателя, предотвратява прегряване или блокиране. Редовната смяна на маслото е жизненоважна за правилната поддръжка на всеки автомобил.

Винаги използвайте подходящи за сезона гуми! Редовните проверки и смяната на гумите могат да предотвратят неравномерното износване и да удължат живота им, напомнят експерти.

Спирачната система трябва да е винаги в изправност! Това е едно от задължителните условия за безопасно шофиране. Важно е да сте сигурни, че може да спрете автомобила си във всеки един момент, когато ви се наложи.

Изправните светлини и чистачки също са от значение за пътната безопасност! Ролята на фарове, стоп светлини, мигачи и аварийни светлини става още по-съществена, когато шофирате по тъмно или в мъгливо време. Уверете се, че перата на чистачките са в добро състояние, а резервоарът с течността за тях е пълен, за да може да ги използвате безотказно, когато е нужно.

Гарантирайте безопасното си шофиране с правилна поддръжка на автомобила

Всеки път, когато заставате зад волана е важно да знаете, че може да разчитате не само на своите рефлекси и умения като шофьор, но и на изправността на автомобила. Проверявайте го редовно, отстранявайте своевременно всички повреди и несъвършенства и използвайте само качествени автомобилни части от надежден източник като Франсизкуп ЕООД. Спокойствието е незаменимо предимство и ценност, когато се отправяте на път – сам или със свои близки в автомобила. Погрижете се пътуването да е безаварийно и приятно!