KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Как да предпазим автомобила си от кражба

На никой няма да му е приятно да отиде сутринта до паркинга и да види, че колата му е безследно изчезнала. Да, случва се да забравим къде сме я оставили, но ако и след щателно претърсване на района не можем да я открием, то вероятно се касае за кражба, която се е случила през нощта. В този случай, трябва да информираме властите за създалата се ситуация, също както и да помислим как за в бъдеще да предпазим автомобила от чуждо посегателство. 

Погрижете се отрано за сигурността на леката кола и проучете какви аларми за коли могат да се открият по магазините. Днес има най-различни системи против крадци, които ще ги държат далеч от автомобила. Те се предлагат с компактно дистанционно, също както и притежават сензори, засичащи наближаващата заплаха. Вижте гамата автоаларми на магазин Maxauto24 и изберете най-доброто за превозното средство и неговата сигурност.

Може ли алармата да защити колата ми

Всички автомобили могат да станат обект на кражба. Наличието на алармена система е задължително, за да сме спокойни, че винаги ще намираме автомобила си, където сме го оставили за последно. Алармата е класическото решение при висок риск от посегателство над имуществото ни, като днес почти всяка кола притежава датчици, които да засичат движения и действия, насочени в посока нейната кражба. Алармената система е надеждно средство за обезпечаване на сигурността на автомобила и е дори задължителен елемент към цялостното окабеляване на превозното средство. 

Аларма или имобилайзер

Смарт решенията постепенно изместват всички останали. Устройства като имобилайзер за кола и интуитивни системи за сигурност са само една малка част от всички постижения в технологичен план. Съвременната електрониката ни дава много повече, отколкото в миналото, а алармите за коли категорично го доказват. 

Имобилайзерът е в пъти по-функционално решение от стандартната аларма за автомобил, която също осигурява едно добро ниво на защита, но не блокира части от колата като:

  • Двигател;
  • Колела;
  • Скоростна кутия и др.

Превозното средство може да е фабрично оборудвано с имобилайзер, но такъв може да се добави и в последствие. 

Как се поставя

Имобилайзерите могат да бъдат поставени на различни места в колата, спазвайки стандартна схема. За целта е нужно да притежавате минимални технически познания, които да Ви помогнат в извършването на подобна процедура. Препоръките на специалистите е да скриете устройството в някои от следните места:

  • Под капака на колата;
  • Зад арматурното табло;
  • Зад волана;
  • Външната страна на превозното средство;
  • Из кабината.

Всеки вид аларма за автомобил трябва да е най-вече надеждна, за да си струва и инвестицията, която предстои да направим. Не разчитайте само и единствено на Вашия ключ за кола – изберете и смарт решенията за защита от кражба, които не изискват специално обучаване, за да бъдат успешно монтирани.