KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Затваряне на „ГКПП Гюешево“ заради опасност от коронавирус иска общински съветник от Кюстендил

Общинският съветник от Кюстендил Огнян Атанасов изпрати официален сигнал до  Националния кризисен щаб,МВР и Министерство на външните работи  във връзка с получена информация в Главна дирекция „Гранична полиция“ от граничните власти на Република Северна Македония, че за ограничавне разпространението на коронавируса лица, които пристигат от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция и Германия ще бъдат пренасочвани за преминаване на българо-северномакедонската граница единствено през ГКПП Гюешево – ГКПП Деве Баир, където и ще се извършват допълнителни прегледи от медицински специалисти.

В него се казва:“ Изразявам острото си несъгласие от подобна мярка. Този акт би подложил на риск здравето и живота на жителите на община Кюстендил и служителите на граничния пункт. Смятам за неприемливо нашият пункт да е единственият в страната, който да поеме огромния пътникопоток от граждани, пристигащи от страни, в които вирусът е в огромни мащаби. 
Напомням, че към момента няма действащо инфекциозно отделение, нямаме лекар който е специалист по инфекциозни болести и по информация на областния кризисен щаб, има готовност за разкриване на отделение с капацитет 40 легла на територията на общината. Задавам въпроса, къде ще бъдат настаняване въпросните чужди граждани, които не бъдат допуснати да влязат в Република Северна Македония?

            С настоящото писмо изразявам притеснението си и настоявам за реакция от страна на представляваните от Вас ведомства, като предлагам:

Предприемане на стъпки по дипломатически път за отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония

Затваряне на „ГКПП Гюешево“ до отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония“

Източник: Dariknews

Вашият коментар