KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Води се разследване за незаконно пренасяне през границата на страната 122 000 британски лири

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се води разследване по образувано бързо производство срещу двама мъже за извършено от тях престъпление по чл. 251 от НК.

На 10.02.2020 г., на ГКПП „Гюешево“, пристигнал микробус с албанска регистрация, пътуващ от гр. София за гр. Тирана. При проверка шофьорът и пътниците заявили, че нямат нищо за деклариране. Впоследствие обаче митническите служители открили крупна сума недекларирана валута, превозвана от двама от тях – Е.Л. (на 30 години) с албанско и българско гражданство и Х.Ш. (на 67 години) с албанско и британско гражданство.

В резултат на извършената проверка са били иззети 62 000 британски паунда от единия и още 60 000 британски паунда от другия.
Извършени са били редица неотложни действия по разследване – изземване на веществени доказателства, разпити на свидетели, направено искане до съда за одобряване на изготвения протокол за обиск.
Е.Л. и Х.Ш. са били привлечени в качеството на обвиняеми за това, че не са изпълнили задължението да декларират парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на ЕС. Предметът на престъплението е в особено големи размери, с левова равностойност 281 942 лева.

Предстои наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Кюстендил да внесе в съда искане за определяне на марка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми,информират от Апелативна прокуратура София.

Автор: Драик Кюстендил. Източник Dariknews.bg

Вашият коментар