KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Няколко начина за лесно изучаване на чужд език

Намерете издания, написани на езика, който изучавате, и просто четете. Дори и да не разбирате нищо, все бихте могли да се ориентирате за контекста по изображенията, например.
language learning

Да владееш език, различен от майчиния, е богатство, което отваря толкова много врати. В днешно време е сякаш немислимо човек да не владее английски например – език, толкова широкоразпространен и използван, че липсата му в уменията и квалификацията на някого му създава сериозни ограничения дори в държава, в която не е официален език.


Разбира се, владеенето на какъвто и да е език, не само английский, има само позитиви. Освен, че разширяват кръгозора, чуждите езици гарантират допълнителна професионална квалификация. Друг неимоверен плюс е свободата, която всеки, владеещ даден език, изпитва, когато пътува в чужбина и чувства комфорта на това да може лесно да се ориентира във всяка новоизникнала ситуация.

За днес сме ви подготвили няколко изпитани начина, чрез които лесно ще усвоите тънкостите на всеки език, с който се захванете.

Потопете се в средата

Наред с конвенционалните методи на изучаване, като учебници и езикови курсове, друг изключително ползотворен метод е потапянето в среда, в която ще сте обградени от езика. Разбира се, че най-добрият начин за това е да се намирате в държава, в която езикът се говори. Но, дори и да нямате тази възможност, има и други начини – гледайте филми, като опитвате да се концентрирате върху речта. Слушайте музика на дадения език. Особено полезно е да слушате новинарски емисии, макар и да не разбирате нищо. Идеята е да свикнете с ритъма на езика, а в новинарските предавания езикът е книжовен.

Намерете си чат-приятел

language learning

Дори и да сте научили малко и да не сте усвоили все още тънкостите на езика, е добре да започнете да се опитвате да го прилагате на практика още от ранен етап. В интернет съществуват множество сайтове за самообучение, които разполагат с опция да си пишете или с друг човек, учещ същия език като вас, или с такъв, на когото езикът е майчин. Ежедневно отделяйте време да комуникирате по този начин – използването на живия език в разговор е най-добрият начин, чрез който бихте могли бързо да се усъвършенствате.

Четете книги и списания

Намерете издания, написани на езика, който изучавате, и просто четете. Дори и да не разбирате нищо, все бихте могли да се ориентирате за контекста по изображенията, например. Така вие постепенно създавате лексикални връзки в съзнанието си и неусетно запаметявате думи, които, в последствие, ще изскочат от паметта ви.

Вашият коментар