KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Книжните шедьоври на Стивън Кинг

книги стивън кинг

„Кралят на ужаса“, както е известен плодовитият американски писател, вече дълги години радва многобройните си почитатели по целия свят с размаха, с който издава роман след роман.


Едва ли има любител на литературата, който да не се е докосвал поне до една книга на Стивън Кинг. Писателят на ужаси почти не пропуска година, в която да зарадва феновете си с ново постъпление в книжната колекция. Редица читатели са се запалили по литературата и четенето именно чрез неговите романи.

Затова днес решихме да ви представим някои от най-знаковите произведения на писателя.

„Рита Хейуърт и изкуплението „Шоушенк“

Мнозина почитатели на филма, който дълги години оглавява челните места в редица класации, с изненада установяват, че той всъщност е базиран на новела на Стивън Кинг. „Рита Хейуърт и изкуплението „Шоушенк“ всъщност е част от сборника „Особени сезони“. Заслужава си да се прочете цялата книга, но, безспорно, най-силен е именно текстът, вдъхновил и филма.

„Зеленият път“

Историята за затворника, имащ силата да изцелява, и който е несправедливо обвинен в престъпление, разтриса света с излизането на романа. Тежък, дълбок разказ за силата на човешката доброта и неимоверно голямата нужда от справедливост. Романът е също успешно екранизиран, а главна роля в продукцията изпълнява Том Ханкс.

„Мизъри“

Историята за писателя, който става жертва на налудничава почитателка, е смразяваща. Това е роман на Кинг, който е лишен от нормалните за него паранормални сюжети и, може би, именно в това се крие истиският ужас, който се прокрадва измежду страниците. Докъде, всъщност, може да стигне човешката обсебеност? Романът има своя филм с участието на актрисата Кати Бейтс.

„То“

Едва ли за някого ще е изненада, че включваме двутомния роман в този текст. „То“ е от онези книги, които са в състояние да ти докарат кошмари, ако ги четеш в сравнително по-крехка възраст. Историята за демоничния клоун Пениуайз е толкова запомнящя се и ужасяваща, че би смразила кръвта на всеки читател.

Стивън Кинг определено е автор, който си заслужава вниманието. Ако до момента все още не сте посегнали към негова книга, е време да поправите тази грешка. Надяваме се с днешния текст да сме ви вдъхновили относно следващата книга, с която ще се заемете.

Вашият коментар