KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Нещо, което често забравяме – действията наистина говорят сами

Вместо да разсъждавате надълго и нашироко защо някой е казал нещо или не е, по-добре приемете действителността такава, каквато е.
words

Случвало ли ви се е, докато се наслаждавате на чаша ароматно кафе в някое заведение, да чуете разпален разговор, идващ от съседната маса, разшифроващ нечие поведение?


Всички ние имаме чудната способност да съсредоточаваме вниманието си върху думите, които хората ни казват, и да търсим скритите значения и мотиви зад тях. Тенденциозно, обаче, пренебрегваме друго, което е много по-истинно от изказаните изречения – действията.

Класическа ситуация – група приятелки обсъждат защо някой мъж не се обажда

Истината е, че е защото не иска. Толкова е просто.

Наглед тази често срещана ситуация е отражение на нещо друго – на едни цялостни поведение и нагласа към нещата, които ни пречат да видим голямата картинка. Когато нещо не ни харесва, ние, хората, сме склонни или да го оправдаем, или да го игнорираме като случило се.

Търсенето на всевъзможни оправдания и причини, за да нагласим нечие действие по собствените си разбирания и харесвания не е нищо повече от доза самозалъгване и губене на време.

Човек може да каже всичко. Но какво значение, в крайна сметка, имат думите?

written text

Действително красивите приказки остават някак висящи във въздуха, ако не са подплътени и затвърдени с кореспондиращи им действия. Защо бихте уповавали чувствата и решенията си само на думи, които сте чули, без да имат реален израз в живота ви?

Самозалъгването и намирането на всевъзможни оневиняващи другите оправдания постигат само едно – поставят ви в капана на нещо илюзорно, неистинско и несъществуващо. Освен, че, по този начин, вие пилеете времето си по собствено желание, рискувате й да излезете от която и да е ситуация крайно разочаровани.

И причината за това е доста прозаична – отказвайки да приемете онова, което хората ви показват чрез действия, защото не ви харесва и надявайки се да промените нещата чрез оправдаване на другите и чакане, вие постигате само едно – самозалъгвате се.

И за да се опрем отново на така класическия пример – ако някой не ви търси, то не е защото няма време, нито защото се намира на място без обхват. Няма обстоятелства, които да попречат на някого да се свърже с вас, ако наистина иска. Единствената причина би била просто нежеланието. И е толкова просто.

Започвайки да съдим за отношението на останалите към нас чрез действията им, ние си правим неимоверна услуга.

Изведнъж се озовавате с много повече енергия и време, които да вложите в онези неща и онези хора, които са действително от първостепенно значение. Вместо да разсъждавате надълго и нашироко защо някой е казал нещо или не е, по-добре приемете действителността такава, каквато е. Направете така, че да се озовете в ситуации с хора, за които няма да ви се налага да се чудите какво имат предвид или какво изпитват. Защото просто ще ви го доказват ежедневно.

Вашият коментар