KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Съвети от Maxcar при избор на ангренажен комплект

Съвети от Maxcar при избор на ангренажен комплект

Газоразпределителният механизъм е изключително важен за правилната работа на двигателя и неговата поддръжка може да ви спести много проблеми с автомобила и скъпи ремонти. От какво е съставен ангренажният комплект и неговото предназначение?

Защо е толкова важен ангренажният комплект?

За да работи правилно газоразпределителният механизъм, който е част от двигателя, е необходимо предаването на въртящия момент от коляновия вал към разпределителния. Нуждата идва от необходимостта за синхронно отваряне и затваряне на клапаните на двигателя спрямо положението на буталата при постоянно променящи се обороти на въртене. За да се осигури тази синхронизация, двата вала са свързани помежду си чрез специален зъбен ремък или верига. Към последните е добавена и водната помпа, а за допълнително обтягане е предвидена обтяжна ролка. 

Тези компоненти работят под голямо напрежение и с високи обороти, което води и до износването им след време. Ресурсът като дълготрайност е почти еднакъв и на пазара днес се предлага ангренажен комплект с водна помпа, ролки и ремък.

Защо се налага смяна и какви са симптомите за това?

Гуменият елемент е доста здрав и е важен компонент. Изработен е от висококачествен каучук с допълнителна кордова основа.  Ролките са метални или пластмасови с гладка повърхност и въртящи се лагери. За да се гарантира, че ролките са постоянно в контакт с ремъка са предвидени ръчни или автоматични обтегачи.

При наближаване на края на експлоатационния период на ангренажния комплект се наблюдава износване на ремъка и ролките. Основният симптом за това са появяващите се шумове, пукнатини и липсващи части от зъбците на гумения елемент.

Ако смяната на компонентите от комплекта не бъде извършена на време и ангренажният ремък се скъса, това ще доведе до нарушение в синхрона между движението на буталата и клапаните. Така, първите удрят вторите и настъпват повреди, които са много скъпи за отстраняване.

На колко хиляди километра се сменя ангренажен комплект?

За да предотвратите описаните по-горе проблеми и да си спестите доста пари, време и нерви, спазвайте следните елементарни съвети на експертите от онлайн магазин Maxcar:

  • спазвайте препоръките на производителя на леката кола относно времето и пробега за смяна;
  • не нарушавайте указанията за правилна експлоатация на превозното средство;
  • не допускайте по повърхността на ангренажа да попадат технически течности (масло, бензин, антифриз);
  • редовно наблюдавайте визуалното състояние на отделните части и при забелязване на дефект ги сменяйте;
  • пазарувайте само от специализирани онлайн магазини с доказано качество на стоките и работа с утвърдили се марки в сектора.