KNnews.BG

Информационен портал на град Кюстендил

Храните, които да включите в списъка си за пазаруване

Ядките допринасят с „добрите“ си мазнини и фибри. В повечето се съдържа и така полезният витамин Е, който има антиоксидантно действие.
breakfast

Все повече започваме да обръщаме внимание на това какво точно слагаме в чиниите си. Здравословното хранене беше преоткрито като начин на живот и грижа за организма.


Сякаш ерата на полуфабрикатите и храните за бърза консумация започна да избледнява. Вредните храни започнаха да отстъпват мястото си на все по-здравословни, свежи и богати на витамини и минерали храни. Хората действително обръщат внимание на онова, което купуват и което консумират в ежедневието си. Вече не изглежда никак странно някой, пазарувайки, да чете съсредоточено етикетите със съставките или да подбира плодовете и зеленчуците си един по един. Вниманието  е насочено към качествените продукти и към храните, които действително биха оказали много благотворно влияние върху тялото и здравето ни.

Вижте кои са храните, които в никакъв случай да не пропускате да вземете, докато пазарувате.

Сладки картофи

Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс, което ги прави чудесна храна в менюто за диабетици например. Преработват се от организма сравнително бавно и ви носят усещане за ситост за по-дълго време. Бихте могли да ги приготвите пържени като чипс, изпечени на бавен огън с подправки или да си направите вкусно пюре от тях. Чудесна съставка са за крем супи.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа богато количество фибри, които прекрасно спомагат храносмилането и се грижат за благоприятната чревна флора. Черният хляб, както още се нарича това изделие, е добра алтернатива за онези от вас, които искат да регулират телесното си тегло и които страдат от проблеми със стомаха. Хапвайте по две препечени филийки за закуска и ще се заредите с тонус и енергия за целия предстоящ ден.

Авокадо

avocado

Авокадото също съдържа голямо количество фибри. Притежава също омега 3 мастни киселини, които, както е известно, спомагат при превенцията на редица сърдечни заболявания. Редно е да се отбележи, обаче, че авокадото е с доста високи калорийни стойности, затова е добре да го имате предвид, ако сте на нискокалориен режим на хранене.

Ядки

nuts

Ядките допринасят с „добрите“ си мазнини и фибри. В повечето се съдържа и така полезният витамин Е, който има антиоксидантно действие. За предпочитане е да консумирате сурови ядки без сол, за да извлечете максимума от тях. Добри варианти са бадемите, фъстъците, орехите, бразилските орехи, кашуто и лешниците.

Вашият коментар